Standaard BMW M3 Cup Specials (+)
25 April 2018 30 Mei 2018 27 Juni 2018 22 juli 2018 28 Augustus 2018 29 September 2018 17 Oktober 2018
DRDO titelstrijd tijdens laatste evenement beslist, hoogspanning in DRDO M3 Cup! Nieuws
30-10-16 | voort, 25 oktober 2016. De titelstrijd in de vier klassen van de Dutch Race Driver Organisation is pas tijdens de laatste races van het seizoen beslist. Vooral in de DRDO BMW M3 Cup was de strijd om het kampioenschap superspannend. Peter Koelewijn streek uiteindelijk met de eer. De andere rijders die zich op Circuit Park Zandvoort met de champagne mochten uitleven, zijn Peter Koopman (Standaardklasse), Hans Creemers en Jeroen de Roode (Specials Plus) en Michael Hermans (Specials).

De DRDO finaleraces werden traditioneel in het donker verreden. “Net als de Formule 1-race van Singapore”, aldus medeorganisator Danny van Dongen met een knipoog. Collé Rental & Sales tekende voor de verlichting van de baan, zodat de rijders een goed en veilig zicht hadden op elkaar en op de baanposten.

Voordat de allesbeslissende races begonnen, gaf wedstrijdleider Bobbe Veldkamp de rijders een welgemeend compliment. “De DRDO is de meest respectvolle autosportklasse van Europa.” Ook tijdens de finaleraces toonden de deelnemers weer respect voor elkaar en elkaars auto’s, een belangrijke reden voor de goede sfeer binnen de DRDO.

Prachtige duels

Dennis van der Linden 188 punten, Peter Koelewijn 187. Dat was het uitgangspunt in de DRDO BMW M3 Cup. De beide titelkandidaten beslisten de strijd om het kampioenschap tijdens twee mooie duels.

In de eerste race reden de beide coureurs tot aan de verplichte pitstop als aan een touwtje. Peter leidde, met Dennis levensgroot in zijn spiegels. Na de pitstops nam Peter een voorsprong, die hij niet meer uit handen gaf. Regerend kampioen Dennis eindigde als tweede, dat betekende dat de tweede race de beslissing moest brengen. Ronald Friederich en Emile Drummen eindigden als derde.

Close racing

In de tweede race was het Dennis die bij de start de leiding pakte, gevolgd door zijn titelrivaal. Ook nu weer vocht het duo een fraaie strijd uit, vaak slechts enkele centimeters van elkaar verwijderd. In de zesde ronde zag Peter Koelewijn kans om de eerste plaats over te nemen. Hij hield Dennis de rest van de race achter zich en won daarmee de titel. Floris Dullaart won de laatste race van het seizoen. Hij profiteerde onder meer van de overvloed aan ‘successeconden’ van Dennis en Peter, die ze opbouwden tijdens hun succesvolle seizoen. Koelewijn zag de finishvlag als tweede, voor de equipe Drummen-Friederich en Dennis van der Linden. “Dennis en ik hebben de strijd om de titel in twee rechtstreekse duels beslist”, aldus de kersverse kampioen Peter Koelewijn. “Wij waren de snelsten in de M3 Cup. Dit is een prachtig mooie afsluiting van het seizoen. Als de M3 Cup volgend jaar weer competitief is, ben ik weer van de partij.”

Jeroen de Roode en Hans Creemers op herhaling

Jeroen de Roode en Hans Creemers (BMW 330 E30) zijn trouwe, enthousiaste deelnemers aan de races van de DRDO. In de eerste twaalf races van het seizoen had het duo hun titel in de klasse Specials Plus al zo goed als veiliggesteld. Met een tweede en een vierde plaats tijdens de finaleraces, wonnen ze hun tweede DRDO-kampioenschap. De eerste keer was in 2012. “We hebben een leuk seizoen achter de rug”, concludeerde Jeroen. “We hebben mooie duels uitgevochten met onze tegenstanders. Ons succes is onder meer te danken aan onze starts, die zijn altijd goed. Verder hebben we weer hard gewerkt aan de doorontwikkeling van onze auto.”

Volgend jaar staan Hans en Jeroen weer aan de start. Hans: “We rijden een aantal races of het hele seizoen.”

Klasse apart

Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek waren een klasse apart met hun ‘dikke’ BMW M3 GTR. Met twee onbedreigde klasseoverwinningen  steeg het duo naar de tweede plaats in het eindklassement van de klasse Specials Plus. Pim Kievit en Nick von Dincklage (VW Golf TDi) sloten hun seizoen af met onder meer een tweede plaats. Dat was een mooie opsteker na een aantal races met technische tegenslag. Het tweetal eindigde als derde in de eindstand.

Topwielrenner Niki Terpstra (BMW M3 E36) liet samen met zijn vader Douwe weer zien dat hij ook op vier wielen supersnel is. Dat resulteerde in een derde plek in de eerste race. Ook André Seinen (BMW 130i) sloot zijn seizoen met ‘brons’ af.

Michael Hermans kampioen

Michael Hermans (Zilhouette) kwam als zo-goed-als-zekere kampioen in de Specialsklasse naar Circuit Park Zandvoort. Hij won de titel, maar het ging niet op de manier waarop Michael had gehoopt: in de eerste race viel hij uit met een defect koelsysteem. “Ik kijk terug op een leuk seizoen”, aldus de kampioen. “Het hoogtepunt van het seizoen was het evenement op het circuit van Zolder, toen ik in de regen de deelnemers in de snellere Standaard Plus-klasse voorbleef. Ik keek ook erg uit naar vandaag, want racen in het donker spreekt mij aan.”

Raimond van Steen (BMW Compact) won de beide races. “Daarmee word ik voor de derde keer op rij tweede in het kampioenschap”, concludeerde hij. Wordt het in 2017 ‘vier keer is scheepsrecht’ voor de enthousiaste DRDO’er?

Michael Blonk eindigde twee keer op het tweede treetje van het erepodium met zijn BMW Compact. De derde plaatsen waren voor de equipe Cor Euser-Eloy Garcia (BMW Compact) en Emiel de Bekker (Toyota GT86).

Taart

Peter Koopman (VW Golf TDi) was de huizenhoge favoriet voor de titel in de Standaardklasse. De zeer ervaren routinier kwam samen met zijn vaste teamgenoot Gerard van Schajik twee keer als tweede over de finish. Dat was meer dan genoeg voor het kampioenschap. “Mijn eerste autosporttitel is eindelijk binnen!”, stelde hij tevreden vast. Alle leden van zijn team Match Racing werden door hem getrakteerd op een welverdiend stuk van de kampioenstaart.

De equipe Robert den Engelsman – Martin de Weerd (VW Golf TDi) won de beide races. Na een sterk seizoen, met onder meer vier zeges, eindigde Robert daarmee als runner-up in de titelstrijd. Voor Pascal Gillisse en Peter Weening (BMW E30) was in de beide races de derde plaats weggelegd.

Positieve kennismaking

Het bekende, succesvolle raceteam Bas Koeten Racing maakte tijdens de finaleraces kennis met de DRDO. “Onze vaste rijder Emiel de Bekker wilde graag met zijn Toyota GT86 van start gaan. Daarom zijn we hier”, aldus Wim Koeten. Emiel de Bekker is een bekende deelnemer aan de races van de DRDO. Het was de eerste keer dat zijn Toyota GT86 het startveld verfraaide. Wim was goed te spreken over zijn kennismaking met de DRDO. “Voor de rijders is het onder meer aantrekkelijk dat de races pas aan het einde van de dag beginnen, desondanks rijden ze veel in weinig tijd. Voor ons als team zie ik wel een toekomst in de DRDO, maar we zijn afhankelijk van de keuzes van onze rijders. Zij bepalen in welke klassen ze uitkomen.”

Racekalender 2017

De DRDO racekalender voor 2017 is, onder voorbehoud, bekend. Ook volgend jaar staan er zeven evenementen (veertien races) op het programma, waarvan vijf op Circuit Park Zandvoort. Het Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps is nieuw op de kalender (!) en vervangt het circuit van Zolder. De DRDO’ers gaan zich volgend seizoen dus even ‘Max’ voelen. De DRDO rijdt traditiegetrouw ook een keer op TT Circuit Assen.

Dinsdag 2 mei                     Circuit Park Zandvoort

Dinsdag 23 mei                           Circuit Park Zandvoort

Weekend 9 – 11 juni           Spa-Francorchamps

Dinsdag 4 juli                      Circuit Park Zandvoort

Dinsdag 29 augustus           Circuit Park Zandvoort

Zondag 24 september         TT Circuit Assen

Dinsdag 31 oktober            Circuit Park Zandvoort

 

 

Uitslagen:

 

DRDO BMW M3 Cup:

Race 1: 1. Peter Koelewijn, 23 ronden; 2. Dennis van der Linden, op 21.403 sec.; 3. Ronald Friederich en Emile Drummen, op 1:01.642.

Race 2: 1. Floris Dullaart, 25 ronden; 2. Peter Koelewijn, op 24.716 sec; 3. Ronald Friederich en Emile Drummen, op 35.324.

 

Eindstand na 14 races: 1 Peter Koelewijn 227 punten; 2. Dennis van der Linden 219; 3. Marc Dijkhuis 196.

 

DRDO Specials Plus:

Race 2: 1. Cees Lubbers – Arie Ruitenbeek, BMW M3 GTR, 23 ronden; 2. Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi, op 1:21.018; 3. Niki en Douwe Terpstra, BMW E36 M3, op 1:46.514.

Race 2: 1. Cees Lubbers – Arie Ruitenbeek, 25 ronden; 2. Hans Creemers en Jeroen de Roode, BMW 330 E30, op 47.243 sec.; 3. André Seinen, BMW 130i, op 1 ronde.

 

Eindstand na 14 races: 1. Hans Creemers en Jeroen de Roode 198 punten; 2. Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek 164; 3. Pim Kievit en Nick von Dincklage 152.

 

DRDO Specialsklasse:

Race 1: Raimond van Steen, BMW Compact, 22 ronden; 2. Michael Blonk, BMW Compact, op 13.564 sec; 3. Cor Euser en Eloy Garcia, BMW Compact, op 1 ronde.

Race 2: 1. Raimond van Steen, 23 ronden; 2. Michael Blonk, op 3.650 sec; 3. Emiel de Bekker, Toyota GT86, op 31.829.

 

Eindstand na 14 races: 1. Michael Hermans (Zilhouette) 200 punten; 2. Raimond van Steen 190; 3. Egbert Ellenkamp (BMW Compact) 127.

 

DRDO Standaardklasse:

Race 1: 1. Robert den Engelsman en Martin de Weerd, VW Golf TDi, 22 ronden; Peter Koopman en Gerard van Schajik, VW Golf TDi, op 2 ronden; 3. Pascal Gillisse en Peter Weening, BMW E30, op 3 ronden.

Race 2:  1. Robert den Engelsman en Martin de Weerd, 23 ronden; 2. Peter Koopman en Gerard van Schajik, op 1 ronde; 3. Pascal Gillisse en Peter Weening, op 1 ronde.

Eindstand na 14 races: 1. Peter Koopman 184 punten; 2. Robert den Engelsman 163; 3. Gerard van Schajik 152.

 

Spektakel bij tweede DRDO-event op Circuit Zandvoort: regen, close racing en gezelligheid
10-06-18 | De tweede wedstrijdronde van de Dutch Race Driver Organisation (DRDO) was kenmerkend voor waar het evenement voor staat. In de korte...
Succesvolle aftrap achtste seizoen DRDO: groot startveld op Circuit Zandvoort en veel verschillende winnaars
05-05-18 | ZANDVOORT - De start van het achtste seizoen van de Dutch Race Driver Organisation (DRDO) werd gekenmerkt door de karaktereigenschappen...
DRDO-autosportfeest barst weer los
11-04-18 | De deelnemers aan de races van de Dutch Race Driver Organisation kijken reikhalzend uit naar woensdag 25 april. Dan begint het achtste...
Titelstrijd DRDO traditioneel in de laatste race beslist
05-11-17 | Zandvoort, 31 oktober 2017. Het laatste evenement van de Dutch Race Driver Organisation van dit jaar pakte uitstekend uit voor Peter...
Titelstrijd DRDO staat ‘hete herfst’ te wachten
06-09-17 | Zandvoort, 29 augustus 2017. Met acht racewinnaars tijdens het evenement op Circuit Zandvoort liet de Dutch Race Driver Organisation zich...